Sigara 10 Çeşit Kansere Neden Oluyor
Yaklaşık 20 yıl önce sigaranın kansere neden olduğu araştırmalar yapılmıştı. Sigara kullanımı akciğer, ürolojik, ağız boşluğu, yemek borusu, gırtlak, pankreas, mide, karaciğer, rahim ağzı, panazal sinüs ve burun kanserleri riskini arttırdığı görülmüştür.
Akciğer Kanseri
Dünyadaki kanser ölümlerinin en sık nedenidir. Her yıl 1,2 milyon kişi de akciğer kanseri görülmektedir. Tütünün uzun süredir yaygın olarak kullanıldığı sigara içimi, akciğer kanseri vakalarının % 90’ından sorumludur. Akciğer kanseri riski sigara içim süresi ile orantılı olarak artmaktadır. Erkekler ve kadınlardaki etkiler benzerdir.
Ürolojik Kanser
Tütün sigara içimi, ürolojik sistemin (mesane, üreter ve böbrekler) çeşitli kanserlerinin önemli bir nedenidir. Bu kanserin riski içilen sigara sayısına ve süresine bağlıdır.
Ağız boşluğu Kanseri
Sigara erkeklerde ve kadınlarda ağız boşluğunun kanserine neden olur. Bu kanserin riski sigara ve alkolün aynı anda tüketildiğinde daha da artmaktadır. İçilen sigara süresine ve miktarıyla risk doğru orantıdadır. Sigarayı bıraktıktan sonra risk azalma eğilimi gösterir.
Tütün sigara içimi, doza bağlı olarak yemek borusu kanseri riskini arttırır. Sigarayı bırakmak, bu riskin hızlı bir şekilde azalmasına neden olmaz. Dumansız tütün kullanıldığında veya alkol tüketimi ile kombine edildiğinde risk artar.
Gırtlak Kanseri
Gırtlak kanseri nedeni olarak sigara kullanımı ile ilişkili olup doz arttıkça risk artmaktadır. Sigara içen ve erken yaşta sigara içmeye başlayan alkol kullanımı riski artırır.
Pankreas Kanseri
Sigara tüketimi, pankreas kanserine tüketime orantılı olarak neden olur.
Mide Kanseri
Birçok çalışmada artık mide kanserine neden olduğu kanıtlanmıştır. Risk sigara süresi ve içilen sigara adedi ile ortantılıdır.
Karaciğer Kanseri
Birçok yeni araştırma sigara içiminin sigara içme süresiyle ve sigara içilen miktarla ilişkili olarak orta derecede artan bir karaciğer kanseri riski olduğunu göstermektedir.