Yaşam

Rutinde Yapılması Gerekli Olan Sağlık Kontrolleri Hangi Sıklıkla Yapılmalı

Sağlık Kontrolleri

Günümüz şartlarının getirdiği stres, sağlıksız beslenme ve yoğun iş temposu, diyabet, tansiyon ve kalp hastalıkları gibi pek çok sorunun ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır. Bu durum karşısında, rutinde yapılması gerekli olan sağlık kontrolleri hangi sıklıkla yapılmalı ve neler olduğunun bilmemiz, büyük önem taşımaktadır. Gerekli şekillerde sağlık kontrollerini yaptırmak, ortaya çıkabilecek olan sağlık sorunlarının önceden tespitini ve bu durumda da tedavinin başarısını yükseltmeyi sağlayacaktır.

Sağlık Kontrolleri ve İstatistikleri

Toplumumuzda pek çok kişi üzerinde yapılan sağlık kontrolleri genelinde, en çok görülen hastalıkların erken tanı ile büyük bir risk doğurmadan kontrol altına alınabildiği gözlenmektedir. Ön muayene, kan ve idrar testleri, ultrasonografi tetkikleri ve farklı taramalar sayesinde, hastalığı henüz başındayken tespit etmek mümkün hale gelmiştir. Ülkemizde görülen hastalıkların başında, diyabet, tansiyon hastalıkları ve kalp damar hastalıkları gelmektedir.

Sağlık Kontrolleri

Diyabet tanısı yapılan kan tahlilleri sayesinde konulabilmektedir. Şeker testlerine göre alt sınır 126mg/dl üst sınır ise 200mg/dl dır.

Tam kan sayımlarında ise normal olarak kabul edilen seviyeler 112 – 508 ng/mL, olması gereken Trigliserit seviyesi 35 ile 150mg/dl olmalıdır. Kolesterol ise HDL160mg/dl den büyük, LDL 130mg/dl den büyük normal kabul edilen değerlerdir. Bu değerlerin çok altında veya üzerinde çıkan değerlere göre, olabilecek hastalıkların tetkikleri yapılmaktadır.

Tansiyon ve kalp damar hastalıklarında da erken teşhis hayat kurtarıcı olabilmektedir.Rutinde yapılması gerekli olan sağlık kontrolleri hangi sıklıkla yapılmalı, konusuna önem verilmesi, bu hastalıkların büyük zararlar vermeden önce, tedavi altına alınması konusunda çok gereklidir.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu