Kredi Hesaplama İhtiyaç Kredisi
Ülkemizde vatandaşların bankalardan en çok talep ettiği ve kullandığı hizmetlerin başında tüketici kredi kullanım hizmetleri gelmektedir.
İhtiyaç kredileri aniden çıkan ve daha önce hesapta olmayan durumlarda baş gösteren ani para ihtiyacının giderilmesi amacıyla kullanılan bir kredi türüdür. Diğer kredi türlerine göre daha yüksek faiz oranı ile verilmesine rağmen paranın ipotek altına alınmadan özgürce insanların dilediği gibi kullanabilmesi bu kredisin en çok talep edilen kredi türü olmasını sağlamıştır. Bu etkenler kredi hesaplama ihtiyaç kredisi çeşitlerinde bankalar ve tüketiciler için önemli bir hale getirmiştir.
İhtiyaç kredilerinde diğer kredilere göre riskin daha fazla olması ve geri ödeme oranının diğer kredi türlerine göre daha düşük olması bankaların bu kredi türünde kendi para politikalarının daha keskin ve net bir şekilde kullanılmasına sebep olmaktadır. Ülkemizde bankalara sunulan bazı garantilerle ihtiyaç kredisi oranlarını ve kredi verme şartlarını daha aşağılara çekilmesi sağlanmaktadır.
İhtiyaç Kredisi Faizlerinin Hesaplanması
İhtiyaç kredisi faizleri hesaplanması genelde maliyet üzerinden yapılmaktadır. Yeni ihtiyaç kredisi çekilirken vade ve ödenen toplam miktarına göre en objektif ve kıyaslamaya en açık kredi hesaplama işlemleri gerçekleştirilmektedir. Özellikle kredinin vadesi bu hususta önemli belirleyici faktördür. İhtiyaç kredilerinde vade kısaldıkça faiz oranı ve toplam geri ödeme de paralel bir şekilde azalmaktadır.
İhtiyaç Kredisi Şartları
İhtiyaç kredisi şartları diğer kredilerle benzerlik göstermekle beraber özellikle belirli bir gelirin olması oldukça önemlidir. Gelir beyan edemeyen ya da karşılığında herhangi bir mal varlığı gösteremeyen kişiler bu krediyi kullanamamaktadırlar. Vadesi 48 aya kadar uzanan bu krediler özellikle her türlü ihtiyaçta herhangi bir yükümlülük altına girilmeden kullanılabilmektedir. Ev kredilerine göre faiz oranları daha yüksek olması bu kredini en önemli dezavantajı durumundadır.