Göbek Bağı Ne Zaman Düşer, Bakımı Nasıl Olmalı?
Göbek Bağı Ne Zaman Düşer, Bakımı Nasıl Olmalı? Bebeğinizi kucağınıza aldığınız andan itibaren en merak ettiğiniz konulardan birisi de göbek bağı olacaktır. Anne karnındaki bebeğin sağlığı ve hayata tutunması açısından önemli bir yere sahip olan göbek bağının temizliğine ve hijyenine dikkat edilmesi gerekmektedir.
Göbek Bağı Ne Zaman Düşer, Bakımı Nasıl Olmalı? Embriyonun etene olarak adlandırılan plasentaya bağlanmasını sağlayan bu yapının fiziksel gösterge olarak nitelendirileceğini belirtebiliriz. Bu sayede beslenmesini, nefes almasını, boşaltım yapmasını sağlaması ve kök hücre içermesi işlevleri arasında bulunmaktadır. Plasentadan alınacak olan besinler fetüse iletilir ve göbek bağı aracılığıyla bebek beslenir. Oksijen açısından zengin olan kan bebeğin vücuduna bu bağ aracılığıyla geçer ve bu sayede sağlıklı nefes alması mümkün olur. Doğumdan sonra bezini değiştirdiğinizde bakımını yapmanız ve temiz tutmanız gerekecektir.
Göbek Bağı Ne Zaman Düşer, Düştükten Sonra Ne Yapılmalıdır?
Her bebekte farklı olan göbek bağının düşme süreleri genellikle ilk 15 günlük süreyi kapsamaktadır. Göbek bağı düştükten sonra şişlik fark ediyorsanız takibini yapmanız gerekmektedir. Tam olarak iyileşmesi ve üzerinin kapanması için gerekli olan süreçte hafif dokunuşlarla temizliğini gerçekleştirebilirsiniz. Kendi kendine şekillenmesini beklemeli ve herhangi bir müdahalede bulunmamalısınız. Bebeğinizi giydirirken mutlaka pamuklu kıyafetleri tercih etmeli ve naylon giysilerden uzak durmalısınız. Böylece cildinin nefes almasını sağlayabilir ve bebeğinizin daha sağlıklı hale gelmesine yardımcı olabilirsiniz.
Göbek Bağında Enfeksiyon Belirtileri Var Mıdır?
Bebeğinizin bakımını yaparken göbek bağını kuru tutmanız gerekmektedir. Bu durumda hava ile temas etmesini sağlamalı ve bezini değiştirdikten sonra yalnızca hafif bir açıda aşağı yöne kıvırmanız uygun olacaktır. Eğer üzerinde birikintiler oluşmuş ise hafif dokunuşlarla silebilir ve bebeğinizi incitmeden bakımını gerçekleştirebilirsiniz. Göbek bağı düştüğünde meydana gelecek kanamalar hızlı biçimde durdurulabilir. Ancak etrafında şişlik oluşması, kırmızı kızarıklıkların meydana gelmesi gibi durumlarda enfeksiyon belirtileri görülebilir. Ayrıca kötü kokuların yayılması ve bebeğinizin huzursuz olması da bu belirtiler arasında yer alacaktır. Kan dolaşımında etkisi bulunan göbek bağında oluşacak olan enfeksiyon ciddi riskleri beraberinde getirebilir. Bu nedenle ölümcül sonuçlarla karşılaşmamak ve ağır hastalıkları yaşamasını engelleyebilmek için hiç vakit kaybetmeden doktorunuzla iletişime geçmeniz ve tıbbi destek almanız önerilecektir.