Anne-Çocuk

Gebelik Döneminde Hangi Testler Ne Zaman Yaptırılmalı?

Gebelik Döneminde Hangi Testler Ne Zaman Yaptırılmalı? Bebek sahibi olmak büyük bir sorumluluktur. Her anne adayı hamile kaldıktan sonra hem kendi sağlığından hem de bebeğinin sağlığından sorumludur.

Gebelik Döneminde Hangi Testler Ne Zaman Yaptırılmalı? Hamile kadının en önemli amacı bebeğini sağlıklı bir şekilde kucağına almaktır. Bunun için hem gebelik öncesi hem de sonrasında bazı testler yapılması oldukça önemlidir. Bu nedenle tıbbi testler ve kontroller gereklidir.

Hangi Testler Ne Zaman Yapılmalı?

11.-14. Haftalar: Gebeliğin ilk 14 haftası veya ilk 3 ayı “ilk üç aylık dönem” olarak tanımlanır. Gebeliğin onbirinci haftasından sonra bebeğin ense saydamlığı (NT) ultrason muayenesinde ölçülür ve çifte test yapılır. Amaç, ense yarı saydamlığına bakarak bebeğin Down sendromlu olup olmadığını belirlemektir. Bu test 14. haftadan sonra yapılamaz.

16.-20. Haftalar: Hamileliğin ikinci 3 ayı “ikinci üç aylık dönem” olarak tanımlanır. Genellikle Down sendromu riskini ölçmek için ikili kombinasyon testi yaptırmayan kişilere uygulanır. 18-22. Haftalarca detaylı ultrason, uterin arter Doppler kan akımı ölçümleri, 35 yaş üstü hamileler için amniyosentez, kalp anormalliği şüphesi olan hamileler için 20-24 hafta. 24-28. haftalarda fetal ekokardiyografi. Glikoz testleri, tam kan sayımı, tam idrar tahlili yapılır. Bu testin sonucu riskli ise amniyosentez ile bebeğin suyu içilerek daha detaylı muayene yapılabilir.

24.-28. Haftalar: Gebeliğin üçüncü üç aylık dönemi “üçüncü üç aylık dönem” olarak kabul edilir. Bu haftalar arasında 50 gr glikoz yükleme testi (şekerli su testi) yapılır. Test sonucu 140’ın üzerinde ise 100g OGTT testi yapılmalıdır. Anne ve baba arasında kan uyuşmazlığı varsa 28. haftada IDC (Dolaylı Coombs Testi) yapılır. Testin negatif çıkması anne ve bebek arasında kan uyuşmazlığına bir etkisinin olmadığını gösterir. Bu durumda kan uyuşmazlığı enjeksiyonu yapılır.

35.-37. Haftalar: Bu haftalar arasında annede B grubu streptokok (bakteri) testi yapılması çok önemlidir. Özellikle gebeliğin son haftalarında bebeğin sıkıntılı olduğundan şüphelenildiğinde ve günün sonunda NST (NonStress Test) yapılır. Bebekle ilgili bazı risk durumları tespit edildiğinde ileri değerlendirme için Dopplerultrason ölçümü yapılır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu