Gebelik

Bebek Düşürmek İçin Kürtaj Dışında Bir Yöntem Daha Var mıdır?

Bebek düşürmek için kürtaj dışında başka bir yöntem var mıdır? Hangi durumlarda kürtaj yapılır? Kürtaj öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Bebek düşürmek için kürtaj dışında başka bir yöntem var mıdır?, halk arasında  düşük hapı, düşük iğnesi ya da kürtaj hapı istenmeyen bir gebelik durumunda gebeliği sonlandırmak için etkili ve güvenilir yöntemdir. Bu ilaçlar hamileliğin sona ermesine ve rahimde kalan kalıntıların kolay şekilde dışarı atılmasına yardımcı olur. Medikasyon yöntemi farklı süreçteki gebeliklere müdahale için uygulanır. Tıbbi kürtajın güvenli ve etkili türü iki ayrı hapı kullanmak gerektirir.

Hangi Durumlarda Kürtaj Yapılır?

Kürtaj, istenmeyen bir gebelik durumunda gebeliğin sonlandırılması için yapılan işleme denir. İstenmeyen bir gebelik için yapılabileceği gibi istenen fakat sağlıksız bir gebelik içinde kürtaj yapılabilir.

Hangi durumlarda kürtaj yapılır?, bebeğin kalp atımının durması durumunda, gebelikte ilaç kullanımı veya yüksek dozda radyosyona maruz kalma gibi durumlarda, boş gebelik, embriyo oluşumunun görülmediği durumlarda ya da gebeliğin devam etmesi durumunda anne adayının hayatının tehlikeli olacağı durumlarda da kürtaj gereklidir. Çocuk aldırma işlemi haricinde rahim kalınlaşması olan kadınlarda da kürtaj işlemi uygulanmaktadır. Rahim kanseri tanısı koymak için biyopsi yapılması gerekir.

Kürtaj Öncesi ve Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kürtajı ameliyat olarak kabul etmezler. Ancak cerrahi müdahale olarak kabul edilir. Tecrübeli kişiler tarafından temizlik kurallarına uyulduğunda risk yok denecek kadar azdır.

Kürtaj öncesi dikkat edilmesi gerekenler, anestezi uygulanacak hastanın mutlaka yeme ve içme ihtiyacını 4-6 saat öncesinden bırakması gerekir. İşlemden 4-6 saat öncesinden sigara içen kişiler sigara içmeyi bırakmalıdır. Yanında bir yakını ile işlem yapılacak merkeze gelmeleri daha sağlıklı olacaktır. İşlemden önce kan grubu bilgisi gereklidir. Kürtaj olacak hasta kan sulandırıcı kullanıyor ise işlemden önce alınmaması gerekir.

Kürtaj sonrası dikkat edilmesi gerekenler, işlemden 1-2 saat sonra yeme içmeye başlayabilirsiniz. Bulantı yapacak gıdalardan uzak durmak gerekir. İşlem sedasyon anestezi ile yapıldı ise 6-8 saat araç kullanmamak gerekir. Doktor tarafından verilen ilaçlar düzenli kullanılmalıdır. İlk haftada adet ağrısı gibi ağrılar var ise normaldir. Kürtaj işlemi sonrasında kanama olabilir telaşa kapılmayınız. İşlemden iki hafta sonra kontrole gitmek gerekir. Cinsel ilişki işlemden sonra iki hafta önerilmez. Adet kanaması kürtajdan 4-6 hafta sonra olması beklenir. Alkol alınması asla önerilmemektedir. İşlemden sonra ertesi gün işe gidilebilir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu