3 Yaş Çocuk Gelişimi ve Ebeveyn Yaklaşımı
3 Yaş Çocuk Gelişimi ve Ebeveyn Yaklaşımı! Bebekteki 2 yaş bağımsızlık adımları 3 yaşında da devam etmeye başlar. Bazı şeyleri kendi kendine yapma isteği duyar. Bu durumlarda anne bebeğe müdahale ettiğinde bu durumdan hoşlanmaz. Bebekler bu yaşlarda öğrenmeye açık meyilli olmaktadırlar.
3 Yaş Çocuk Gelişimi ve Ebeveyn Yaklaşımı! 3 yaşında olan bir bebeğin yemek seçimleri günlük olarak değişim gösterir. Önemli olan ona verilen yemekleri kendisi seçmek ve ne kadar yiyeceğini kendisi belirlemesidir. Çocuğun her öğün tahıl, protein ve sebze gibi yemekleri yemesi sağlıklı olması anlamındadır. Bebeğe ara öğünlerde çikolata veya şekerli ürünler vermek doğru olacaktır.
3 Yaşındaki Çocuğun Gelişimi Nasıl Olmalı
3 yaşında bir çocuk artık size bazı sorular sorarak öğrenmeye başlayacaktır. Nesneleri ayırmaya, renklerin değişik olduğunu öğrenmeye başlarlar. Bebeğin bu gibi soruları anne ve babasına sormaları durumunda bebeğin anlayacağı şekilde cevap vermek bebeğin hoşuna gidecektir. 3 yaşındaki bir çocuk, bazı şeyleri kendi kendine yapmayı öğrense de henüz başı şeyleri yapmak için fiziksel olarak gücü yetmez. Bazı şeyleri söyleyemez. Bu durumda çocukta öfkelenmeler meydana gelecektir. Buna bağırmalar, ağlamalar ve yerlere yatmalar olarak öfke hareketleri yapacaktır. Çocukta olacak bu durumlar karşısında anne ve baba biraz duyarlı olmaları gerekir. Çocuğa bunu daha güzel bir şekilde anlatmak doğru olacaktır. Örneğin çocuğunuza şu an çok sinirlisin fakat bu oyuncaklarını aldığın kutuya kendin koyacaksın gibi yaklaşımlar yaparak öğretebilirsiniz.
Bir anne çocuğuna ekranı izletmeye ne kadar geç başlarsa o kadar doğru bir şey yapmış olur. Çocukların ekran görüntüsü bağımlısı olmalarına asla izin vermeyiniz.
Çocuklar 3 yaşlarında kız ve erkek olarak kilo gelişimleri farklı olur. 3 yaşında bir kız çocuğunun kilosu yaklaşık olarak 14 Kg olurken, boyu ise 95 cm kadar olur. 3 yaşında bir erkek çocuğu 14 kg olurken boyu ise 95,5 olur. Çocukların gelişiminde anneye büyük görevler düşmektedir. Anne tarafından çocuğun birçok hareketleri gözlemlendiği için çocuğa doğru kararları verdirmesi gerekir. Bebekler bu yaşlarda oyun oynamayı çok severler. Bazıları arkadaşlarıyla bazıları ise yalnız oyun oynamayı çok isterler. Bebeklerle bu dönem çok ilgilenmek gerekir. Bebekler bu dönem sevildiklerini çok iyi anlarlar. Diğer yandan bu yaşlarda çocuklar anneye çok düşkün olmalarından dolayı yeni bir kardeşinin olmasını istemezler. 3 yaş çocukların bebeklikten çıkmaları anlamına gelir.